Ποιοί είμαστε

Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και οι ζωές μας αλλάζουν καθημερινά εμείς μένουμε απλοί παρατηρητές σ’ ένα παιχνίδι συμφερόντων στημένο πάνω στις πλάτες μας με μόνους κερδισμένους τους λίγους. Η κατάσταση θα διαιωνίζεται όσο θα συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε αρνούμενοι να συνειδητοποιήσουμε πως η ελευθερία μας είναι ψεύτικη. Διαπιστώνοντας την καθημερινή απαξίωση του πολιτικού λόγου και κάθε κριτικής σκέψης, την τρομοκράτηση κάθε πρόθεσης για ατομική ή συλλογική δράση θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης μιας διαφορετικής δομής. Ένα σύνολο φοιτητών που, παραμερίζοντας λογικές αδιαφορίας και ανάθεσης ευθυνών, έχουν τη διάθεση να συζητήσουν, να δράσουν και να επιλύσουν προβλήματα εντός και εκτός σχολής.

Σε μια χρονική περίοδο όπου καταργούνται κεκτημένα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες , όπου ενισχύεται η καταπίεση και ο διαρκής έλεγχος σ’ όλες τις πτυχές της ζωής μας, παρατηρούμε όλο και πιο έντονα τον στοχευμένο αποπροσανατολισμό του κόσμου. Συνηθίζουμε στον φόβο και στην τρομοκρατία που μας επιβάλλουν, χάνοντας έτσι τον αυθορμητισμό και την ελευθερία της έκφρασης. Το κεφάλαιο με όργανα του τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης μας βομβαρδίζει με αδιέξοδα, πλασματικές ανάγκες και lifestyle μπαρούφες, απομακρύνοντας μας από τα ουσιαστικά προβλήματα. Το πανεπιστήμιο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας όπου φοιτητικές παρατάξεις χρησιμοποιούν ξύλινο λόγο, χαώνουν την διαδικασία των συνελεύσεων προσπαθώντας να χειραγωγήσουν τους φοιτητές για τα δικά τους πολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Έτσι προάγουν το «τρίπτυχο» αδιαφόρησε – διάβασε – βολέψου.

Ορμώμενοι από την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στη σχολή μας, δημιουργήσαμε ένα αυτόνομο σχήμα το οποίο είναι ανοιχτό, που σημαίνει ότι τα άτομα που το αποτελούν δεν είναι ούτε περιορισμένα ούτε συγκεκριμένα. Η λειτουργία του βασίζεται στον αμεσοδημοκρατικό του χαρακτήρα δίνοντας σε όλα τα άτομα που το απαρτίζουν ισάξιο λόγο εντός αυτού χωρίς ιεραρχία. Είναι ανοιχτό σε κάθε φοιτητή ο οποίος πραγματικά θέλει να προσπαθήσει καθώς και σε κάθε άποψη που φέρει πρόθεση συνδιαμόρφωσης και θέλει να εκφραστεί συλλογικά.

Το σχήμα είναι δυναμικό, εξελίσσεται στο χρόνο ανάλογα με τη δυναμική που του προσδίδουν τα άτομα που το συγκροτούν αλλά αυτό προϋποθέτει την απουσία κομματικού μηχανισμού, δηλαδή στείρων παραταξιακών απόψεων, γιατί δε χωράει μέσα του η λογική «της γραμμής» που επιφέρει στασιμότητα αν όχι οπισθοδρόμηση.

Τελικά είμαστε φοιτητές που προσπαθούμε να ξαναποκτήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή τη μεταξύ μας επικοινωνία και αυτό όχι στη βάση προσωπικών οφελών και πελατειακών σχέσεων παραταξιακής λογικής αλλά στη βάση κοινών ενδιαφερόντων και προβληματισμών.

————————————————————————————————————————-

Τι είναι σύλλογος φοιτητών φαρμακευτικής (Σ.Φ. φαρμακευτικής);
Ο σύλλογος φοιτητών φαρμακευτικής αποτελείται από όλους τους εγγεγραμμένους φοιτητές της σχολής μας και εκφράζεται μέσω της γενικής συνέλευσης.

Τι είναι η γενική συνέλευση;
Είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του συλλόγου φοιτητών. Ασχολείται με προβλήματα που αφορούν την σχολή καθώς και ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν. Η συνέλευση μπορεί να καλεστεί από το Δ.Σ. ή με συλλογή επαρκούς αριθμού υπογραφών των φοιτητών και για να πραγματοποιηθεί απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός φοιτητών. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να θέσει οποιαδήποτε θέμα, να τοποθετηθεί και να κατεβάσει πλαίσιο προς ψήφιση στην γενική συνέλευση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά με φανερή ψηφοφορία για την εκλογή συγκεκριμένου πλαισίου. Όποιες αποφάσεις ληφθούν μέσω της συνέλευσης είναι καθήκον του συλλόγου να υλοποιηθούν.

Τι είναι πλαίσιο;
Πλαίσιο είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων σχετικών με τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνέλευση το οποίο και κατεβαίνει προς ψήφιση. Ο κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να κατεβάσει πλαίσιο προς ψήφιση καθώς αυτό δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των παρατάξεων.
(Το χαρτί που σου μοιράζουν στην αρχή της συνέλευσης είναι το πλαίσιο, μην το πετάξεις, διάβασέ το.)

Τι είναι το Δ.Σ. και πως προκύπτει;
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ένα όργανο κατώτερο από την γενική συνέλευση. Αποτελείται από 9 έδρες οι οποίες κατανέμονται αναλογικά με τις ψήφους μέσω της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών. Αρμοδιότητά του είναι να συγκαλεί γενικές συνελεύσεις καθώς και να υλοποιεί τις αποφάσεις της. Ωστόσο θα ήταν καλό, όπως προαναφέραμε, να συμμετέχουμε όλοι στην διεκδίκηση των όποιων αιτημάτων προκύπτουν και να μην επαναπαυόμαστε στο Δ.Σ. (π.χ. μαζική παρουσία μας στη γραμματεία ή στο γραφείο κάποιου καθηγητή είναι πιο αποτελεσματικό από ένα απλό χαρτί με την υπογραφή του συλλόγου). Στην πραγματικότητα το Δ.Σ. χρησιμοποιείται από τις παρατάξεις ως μέσο παράκαμψης των γενικών συνελεύσεων. Η τυπική τους πλειοψηφία τους επιτρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις περνώντας ψηφίσματα, που αφορούν το σύλλογο, αποφασίζοντας έτσι για αυτόν χωρίς αυτόν.

Η ενεργή συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά και ο καθένας να μπορεί να εκφραστεί. Τα προβλήματα της σχολής και της κοινωνίας γενικότερα αφορούν όλους μας και όλοι πρέπει να συμβάλουμε στη λύση τους

3 thoughts on “Ποιοί είμαστε

  1. Ρε μάγκες το αυτόνομο των χημικών μηχανικών γιατί το αφήσατε στην απέξω στα λινκς με τα αυτόνομα?
    Αφηρημάδα ή απλά ελιτισμός…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *